НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

32. Домашната помощница Петранка

  Благодаря ти, Учителю - Радка Левордашка (1920-2014)
Алтернативен линк

ДОМАШНАТА ПОМОЩНИЦА ПЕТРАНКА


Една вечер във Варна имало братска среща и гостите останали до късно през нощта. Разотишли се, а домакинята, както е редно, трябва да прибере масата, да измие и прибере посудата и да измете. Обаче Йорданка не могла да свърши всичко това, защото било късно през нощта. Решила да си легне, а сутринта на видело да оправи и подреди всичко. Та нали тя е стопанката на дома и няма кой да й прави забележки!


На сутринта, като става, вижда, че всичко е почистено. Съдовете са събрани от масата, измити и прибрани в шкафа, кухнята е изметена и изчистена - всичко е в пълен ред. Тя гледала и се чудела коя ли сестра е пристигнала толкова рано, та е свършила всичко вместо нея.


Скоро се задава Учителя и тя го пита: „Коя ли сестра е дошла толкова рано, та е ошетала?". Учителя се засмял и рекъл: „Петранка", а тя с учудване възкликнала: „Какво казахте?". Йорданка усмихната стои, гледа го и продължава да се чуди. По едно време се сеща, че личното име на г-н Дънов е Петър и женският вариант на името е Петранка. Значи къщовницата, ошетала всичко в къщата, е Учителя.


С това, той искал да покаже Божествената служба на всеки от нас, че трябва братята и сестрите да си помагат, а не да оставят работата само на едного. След малко Учителя добавил: „Рекох, днес също ще има много гости и трябва навсякъде да бъде много чисто." Същата вечер дошли гостите, вечеряли, разговаряли и накрая и накрая Учителя се обърнал към сестрите: „Ха, помогнете на Йорданка да прибере масата." Стават сестрите и за кратко време всичко е подредено.



  Благодаря ти, Учителю - Радка Левордашка (1920-2014)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ